DAN, CAPITAN DE PLAI

de Vasile Alecsandri

(Momentele subiectului)

Personalitate marcanta a epocii pasoptiste, Vasile Alecsandri a publicat prima mare culegere de poezii populare romanesti (1852).
Influentat de folclor a publicat ciclul "Doine si Lacramioare", a evocat trecutul eroic al poporului roman in ciclul "Legende" si "Ostasii nostri", iar frumusetile patriei au fost cantate in volumul de poezii intitulat "Pasteluri".
Poemul "Dan, capitan de plai" este un poem de inspiratie folclorica menit sa reinvie chipuri legendare de viteji, aparatori ai pamantului strabun, si face parte din volumul "Legende".
Acest poem evoca un episod din istoria Moldovei din vremea lui Stefan cel Mare, sursa de inspiratie fiind o poezie populara transcrisa drept motto in fruntea poemului.
Titlul este alcatuit din substantivul propriu "Dan" caruia i se adauga o apozitie dezvoltata ("capitan de plai") care semnifica ocupatia si conditia sociala a personajului: ostean care sta de straja la hotarele patriei.
Fiind un poem, si anume un poem eroic, creatia literara "Dan, capitan de plai" este o naratiune, o opera epica in versuri, cu o actiune mai complicata decat a baladei si cuprinzand mai multe episoade in care se povestesc fapte marete savarsite de personaje insufletite de sentimente nobile. Ca si in balada populara sau culta, actiunea are la baza o antiteza puternica, cea dintre cotropitorii tatari si aparatorii plaiurilor romanesti, simbolizati prin Dan si Ursan, personaje aflate la granita dintre real si legendar, intrupari ale eroismului si ale patriotismului intregului popor. Ei sunt animati de o puternica dragoste de tara, pe care o apara cu pretul vietii lor.
Eroii acestui poem sunt doi razboinici viteji: Dan si Ursan care reusesc prin curajul lor sa tina piept navalitorilor tatari pana la sosirea orheienilor.
"Dan, capitan de plai" este impartit in sapte capitole (tablouri).
In expozitiunea pe care o intalnim in primul tablou facem cunostinta cu eroul principal al poemului, Dan si aflam ca acesta traieste ca "soimul singuratic" la hotarele tarii, sus in imparatia muntilor.
Desi viteazul voievod roman Stefan cel Mare s-a petrecut de mult in imparatia umbrelor, batranul Dan a ramas credincios poruncii domnesti, veghind in continuare la hotarele tarii.
Bogat sufleteste, Dan se bucura cand "soarele rasare", dar in acelasi timp priveste cu tristete "fantasma dragalasa a verdei tinereti", ce fuge de "rasuflul geroasei batraneti".
Metaforele:
"Fantasma dragalasa a verdei tinereti
ce fuge de rasuflul geroasei batraneti"
sugereaza regretul eroului dupa anii tineretii ce au trecut asa de repede.
Sentimentul ca timpul trece ii apasa umarul ca o povara si-l face sa exclame cu durere:
"O! lege-a nimicirei, o lege nemiloasa
Cand, cand s-a toci oare a vremii lunga coasa! "
Dar, asemenea poporului roman ce nu se infricoseaza de moarte, Dan "capitan de plai" isi "pleaca fruntea si cade in visare", topindu-se parca in natura, caci "muntii albi ca dansul se-nchina-n departare".
El traieste in stransa legatura cu natura patriei sale, la fel ca haiducul din baladele noastre populare.
In tabloul al doilea, care reprezinta intriga actiunii, ni se spune cum Dan afla din gura a "doi vechi stejari" ca tatarii au navalit in satele romanesti, arzand "holdele-n campie", iar peste tot pluteste spaima mortii.
Prezentarea personajului se face acum cu ajutorul verbelor la prezentul istoric: "asculta", "ard", "aude", prin enumerare (satele, holdele, codrii ard), cat si prin repetarea verbului "ard".
Dan se transforma miraculos ("Un fulger se aprinde in ochii lui pe loc") si porneste la lupta sa apere tara de dusmani :
"Batranul Dan desprinde un palos vechi din cui
Si palosul luceste voios in mana lui".
Capitolele III-VI reprezinta desfasurarea actiunii.
Fara a mai sta pe ganduri, Dan pleaca spre casa prietenului sau Ursan pentru a-l chema in ajutor sa striveasca "toti lupii, toti serpii de pe plai", calcand "cu pasi gigantici pe urme mai marunte".
Natura patriei sale cunoscandu-l ii usureaza calea, caci apele se retrag din fata lui, "sa treaca inainte viteazul Dan la lupta". Deci, folosind personificarea, Vasile Alecsandri subliniaza inca o data stransa legatura dintre Dan, capitan de plai si natura patriei sale.
In continuare este prezentat Ursan, "om aspru care doarme culcat pe-un "buzdugan",
"... cu pieptul gros si lat
Cu bratul de barbat, cu pumnul apasat".
Acest viteaz, asemenea lui Dan fusese pus tot de domnitorul Stefan cel Mare sa pazeasca hergheliile domnesti, fiindca el daduse dovada de vitejie si dragoste de tara, prinzand in timpul unei lupte pe hanul Marza "din fuga cu arcanul" si oferindu-i-l lui Stefan Voda.
Dialogul dintre cei doi viteji nu exprima entuziasmul, ci hotararea de a-si apara tara chiar cu pretul vietii lor.
Ursan suna din corn si fiica sa Fulga ii aduce din urma o herghelie de armasari. Fata alege un cal neincalecat pana atunci si dupa ce-l domoleste, i-l incredinteaza tatalui sau, exprimandu-si regretul ca nu este luata si ea la lupta.
Dan si Ursan pornesc ca vantul si ca gandul spre locurile cotropite de dusmani. Acum, cei doi viteji sunt inzestrati de autor cu puteri fantastice ca ale eroilor din basme. Lupta celor doi constituie punctul culminant al actiunii. Ei reusesc sa-si faca drum prin "neagra tatarime", pana ce se intalnesc fata in fata si isi incruciseaza armele ude de sange. In acest moment, Ursan este lovit de o sageata dusmana, dar Dan nu-l paraseste in clipele grele, ci il apara cu pieptul sau pana la sosirea Fulgai. Fulga isi rapeste tatal si in acest moment apar si arcasii din Orhei care ii pun pe dusmani pe fuga.
In retragerea lor, hanul tatar il ia prizonier pe Dan "ca prada si trofeu" si acest moment constituie deznodamantul actiunii.
Luat prizonier, Dan este adus in cortul hanului tatar. Prin ochii dusmanului trec "fulgere". Desi cuprins in lanturi, "maret intra romanul".
Dialogul cu hanul cuprinde intrebari si raspunsuri si alte trasatuti de caracter ale lui Dan.
Intrebat ce simte "firul ierbii cand coasa e vecina", Dan ii raspunde lui Ghirai cu duritate si curaj:
"Ea pleaca fruntea-n pace...
Caci are sa renasca mai frageda la anul!".
Metafora "firul ierbii" simbolizeaza viata amenintata de moarte, care "are sa renasca mai frageda la anul"(simbolul rezistentei poporului roman).
Dan este optimist, si exprima increderea in virtutile urmasilor sai.
Acest raspuns il impresioneaza pe Ghirai care in schimbul iertarii ii propune sa-si paraseasca legea stramoseasca si sa treaca la cea musulmana.
Dan, cu demnitate si curaj ii da un raspuns de-a dreptul impresionant:
"Ceahlaul sub furtuna nu scade musunoi
Eu, Dan, sub vantul soartei sa scad pagan, nu voi."
Acest raspuns il uimeste pe han si-l face sa uite ca are in fata un dusman, indeplinindu-i ultima dorinta inainte de moarte, "sa mai sarute o data pamantul tarii" sale.
Intalnirea lui Dan cu tara, cu "aerul Moldovei" cu care-si "umfla pieptul rece", lacrimile care-i curg din "ochii-i plini de jale" in timp ce priveste pentru ultima data "podoaba tarii sale", subliniaza inca o data patriotismul acestui batran ostean roman.
Deoarece cuvantul dat trebuie raspectat, Dan se reintoarce la Ghirai, dar obosit si slabit cade mort la picioarele hanului.
Ghirai, plin de ura la inceput, acum este puternic impresionat de intelepciunea si demnitatea lui Dan, si de aceea el exclama cu admiratie:
"O! Dan viteaz, ferice ca tine care piere
Avand o viata verde in timpul tineretii
Si alba ca zapada in timpul batranetii."
Eroul smulge admiratia dusmanului pentru inaltele sale virtuti morale: eroism, devotament, demnitate si puritate sufleteasca.
Poemul "Dan, capitan de plai" exprima in versuri ample un puternic sentiment de admiratie si mandrie patriotica pentru vitejia, intelepciunea si taria de caracter a lui Dan, pentru dragostea de libertate a poporului nostru.

['napoi]